Nadšení, překážky, elán, píle, přátelství a velký oči. Tak by se dal shrnout uplynulý rok, kdy jsme se pustili do veledíla rekonstrukce bezmála 200 let starého pivovaru.
Na dvě desítky kamarádů přiložilo ruku k dílu. Místních i přespolních a to od Olomouce, přes Šumperk, Boleslav, Prahu až k Habartovu na druhé straně republiky. Zdá se, že vzdálenost není problém. Čtyři velké víkendové akce Work4Beer odstartovaly letošní sezonu, která byla ve znamení špinavé práce.

Dokonce ani podmínky ze začátku nenaznačují ani omylem nic, jako hotel. Spaní na lavičce před domem, v kufru od auta, ve stanu za zahradě či na karimatkách vedle kotelny. Sprcha až doma za tři dny? Záchod chemickej a voda z barelu? Pche, žádný problém. Kdo jede pomáhat a miluje zážitky, nepotřebuje přepych.
Nejskvělejší na tom je, když máte v týmu Přemu. Přema je fantastickej kuchař. Takže na jedné straně se tři dny nemyjete, na straně druhé tři dny hodujete jako u Pohlereicha, akorát máte velký porce. A montérky 🙂

A co že jsme za ten rok udělali?
Začalo se úklidem harampádí, vyklizením všech prostor, ve kterých se v blízké době plánuje něco dělat. Vytřídit železo, odvézt do sběru. Píchnout gumu na smeťáku. Uklidit a posekat zahradu. Vyhrát souboj člověka nad železem. Nakupovat respirátory půl roku před tím, než to bylo cool.

Opravily se okapy, kanály a okna.
Zrenovoval se byt. Zdenál se sem nastěhoval. Takže náš maestro crew member je zde all day long.

Jenže ten první rok je blbej. Člověk nemá zmáklou logistiku, chybí zázemí a jenom se uklízí. Těžko se prstem ukáže, hele koukej, to jsem postavil. Místo, hele, koukej, vidíš to? Ne? No právě…
A taky je blbej, že si Zdenál zlomil nohu. Ale to všechno patří k začátkům.

Co jsme dál udělali?
To co není už vůbec vidět, ale jednou bude nejvíc.
Máme konečně svůj vlastní vercajk. Máme to všechno už dost dobře promyšlený. Máme předělaný výkresy od projektanta. Máme rozjednaný stavební povolení. Řešíme nějaké drobné dotace. Máme skoro splacenej barák a můžeme už všechno sypat jen do rekonstrukce.

A co dál?
Makáme dál a už plně připravujeme sezonu 2020. Letos máme velké plány. Tak se přidej a pomoz nám. Buď u toho.
Rádi bychom ještě letos začali vařit pivo a to formou homebrewingu, abychom už na Work4Beeru mohli pít svoje pivo. Je třeba poděkovat pirátům, jelikož zvedli hranici homebrewingu na 2000 litrů piva za rok pro vlastní potřebu. To je prosím 40 sudů per capita. Uznejte sami, v něčem je tahle republika skvělá.
Zároveň jednáme s dodavatelem technologie pro minipivovar, takže v mezičase se to piva naučíme vařit.
Na závěr, díky všem, co přidali ruku k dílu!
Za pivovarský, Kuba